Начало  I  Балетна школа "На балет с Радост!" I  За БАЛЕТА I  Галерия  I  НОВИНИ  I  Контакт      БГ   / EN

Балетни картинки за принтиране и оцветяване

Балетна школа "На балет с Радост!"
Балетна школа за класически и модерен балет за деца и възрастни
с подкрепата на Българска Балетна Асоциация


Добре дошли в реалния свят на балета!
За разлика от другите сценични жанрове, в балета не присъства словесното изразяване,
разчита се на експресията на музиката, изразителността на танца и пластичността на движенията на децата.


                        

        Класическият балет осигурява основата за всички други танцови форми. Затова той е най-труден и най-дисциплиниран, но и най-пъстър и благодатен.

        Port de bras (Порт де бра) - направление на фитнеса, което освен фитнес, съдържа основно елементи от класическия балет. Сравнително нов, но вече е един от най-обещаващите.
        Автор на метода е хореографът на Русия Владимир Снежик. Още от името на тази разновидност става ясно, че Порт де бра (термин от класическия балет, в превод от френски означава "движения за ръце и тяло") учи на изкуствотото да се движим гладко и хармонично.
        Владимир Снежик твърди, че да се занимават с Порт де бра могат абсолютно всички.
        Благодарение на добрият ефект на изгаряне на мазнините, Порт де бра ще бъде от полза за хората, които са с наднормено тегло. Тези, които нямат проблеми с теглото, играейки Порт де бра помагат, за "пресъхване" на тялото, да се получи плътността на мускулите и релефа. За изпълнението на основните движения от Порт де бра не се изискват никакви познания за танца. Въпреки това, физически подготвените хора няма да се отегчат в класа, тъй като има няколко варианта за Порт де бра.

        Какво дават уроците Порт де бра:
        • намаляване на размера на талията
        • допринеся да изправите стойката
        • учат да се движите грациозно в танците, и по време на нормалното ходене
        • обучават разтяжки (седне на шпагат)
        • развият умения за управление на собственото дишане

        И това не е всичко! В резултат на обучението вие ще получите не само стегнати мускули, тънка фигура и голямо разтягане, но и невероятно емоционално удоволствие. Също класовете помогнат да се отървете от излишния стрес, да се отпуснете, и много, много вдъхновение. Музикалният съпровод допринася за 100% релакс в занятията Порт де бра - всички упражнения се изпълняват под ведър стил музика, създаващ особена магическа атмосфера, която помага да забравите за ежедневните проблеми и да забави мислите. Известно е, че само абсолютната релаксация ни помага да се чувстваме по-леки в собственото си тяло, прави ни способни да контролираме движението на дори най-малките мускули и възможността да правим много трудно движение.
        В основата на разтяжните (стречинг) упражнения е принципа на пълна релаксация и грамотно дишане. Много занимаващи се с Порт де бра отбелязват, че по време на обучението открили в себе си голяма доза гъвкавост.
        Дори да попаднете в група по Порт де бра, не от първото занятие, не се притеснявайте - вие ще бъдете в състояние да изпълните всички елементи от първия път. Тъй като в началото на всяко занятие се отработват не сложни стъпки с преход към по-сложни елементи, изработени само след като клиентът е усвоил "основни" стъпки. Последователността на класове е проектирана така, че да има повтарящи се уроци с промяна в нивото на сложност и интензивност, както и адаптация към съществуващото ниво на обучение и физически способности на клиента.
        Статични упражнения в Порт де бра не съществуват, всички движения се изпълняват плавно и като един хармоничен танц.
        През първата половина на урока всички упражнения се изпълняват правостоящи. В началото се изпълняват основни загряващи и разтагащи стъпки, а след това с клякане, плавни вълнообразни движения на ръцете, плие, усукване на гръбначния стълб. Всички упражнения се свързват в една комбинация повтаряща се много пъти. Обикновено инструкторът показва разнообразие от движения, като за начинаещи и членовете на групата опитват. В тази част на урока участват краката и мускулите на гърба, както и мускулите на бедрата, пресата и ръцете. Освен това се разтягат скелетните мускули, сухожилията релаксират (отпускат), тялото става по еластично и гъвкаво. На края се получава хармоничен свързан танц под звуците на приятна музика.
        През втората половина на урока основно участват мускулите на гърба и пресата, както и разтяжки. Упражненията се изпълняват в определен ритъм на пода. Обикновено продължителността на тази част от е не повече от десет минути. Изпълнява се на страни, като "легнал танц", поради тази причина, дори и най-отчаяни противници на стречинга не го пропускат.
        Ако сте решили да се включите в Порт де бра, имате нужда от удобни дрехи, в които се изпълнява клякане и плие, и гъвкави обувки. Може би най-добрият вариант - за обувки е туфли или Jazz обувки, най-важното нещо е, да не чувствате обувките на краката си и да можете лесно да огъвате стъпалото. Ако занятията се провеждат в залите за йога, покрити с мека настилка, можете и бос.

        Порт де бра е насочено основно към коригирането на позата, изработване на грациозни и плавни движения, развиване на гъвкавост и умение, да чувстваш и разбираш собственото си тяло, така че не очаквайте тези занимания да започнат да намаляват бързо теглото ви.
        Нашият стремеж е всички посетили часовете по балет да намерят сами за себе си насладата от танцовата подготовка, да обичат танците за чисто удоволствие и чувство за художествено изпълнение, а не само техника.


         

На добър час и много приятни мигове с балетново изкуство!


Партньори: www.balet.bg   www.dance.bg   www.motoracing.bg   www.hondaracing.bg   www.tancuvai.com   Зала Елиас